Omgeving
OMGEVING
WATERLAND-OUDEMAN
Waterland-Oudeman is een deelgemeente van de gemeente Sint-Laureins in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Waterland-Oudeman maakt deel uit van het Meetjesland. Het was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 9,01 km² en telt ongeveer 450 inwoners. Waterland is de naam die stichter Hiëronymus Lauweryn gaf aan dit gebied. Deze verwijst naar het feit dat het gebied, dat voorheen water was, nadien door zijn bedijkingen land werd. Na Hiëronymus' overlijden nam zijn zoon Matthias zijn taak over. Ter ere van zijn vader noemde hij de nieuwe polder de Oudemanspolder. Waterland-Oudeman is dus een samentrekking van deze twee namen.
Meetjeslandse kreken
Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar als in de Meetjeslandse Kreken. Dit natuurgebied huisvest enkele waardevolle stukjes natuur.
Lembeekse bossen
Dit boscomplex strekt zich uit over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot. Het ligt op een zandrug die loopt van Oedelem tot Stekene. Een kleine 64 ha is toegankelijk en iets meer dan 80 ha is bosreservaat Ga dit bos verkennen via twee lussen van de Lembeekse Bossenroute.
Provinciaal domein Het Leen
Het Leen is hét provinciaal domein voor wie zich wil verdiepen in de wereld van het bos. Wat vroeger een militair domein was, groeide met de juiste ingrepen van de provincie uit tot een ware trekpleister. Een bloeiend bos van maar liefst 278 hectare, een prachtig arboretum en een wandelgebied waar je urenlang kan verdwalen: wat wilt een mens nog meer?
Zeeuws-Vlaanderen
Omgeven door de Westerschelde en de Noordzee is Zeeuws-Vlaanderen met zijn uitgestrekte stranden een geliefde bestemming van badgasten en natuurliefhebbers. De regio heeft twee belangrijke natuurgebieden. Het Zwin, in het westen, is een bekende vindplaats van 40 miljoen jaar oude haaientanden. Het Verdronken Land van Saeftinghe, in het oosten, is het grootste schorrengebied van Europa. Zeeuws-Vlaanderen ligt tegen België aan en heeft daardoor een Bourgondische sfeer. Toch doen de stranden, duinen en uitgestrekte polders heel Zeeuws aan. Wandelend of fietsend door Zeeuws-Vlaanderen kom je in plaatsen zoals artistiek Groede of mosseldorp Philippine. Maar ook in vestingsteden zoals Hulst of Sluis.
Waterdunen
De provincie Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, het land ligt in zee. In Waterdunen komt het samenspel tussen water en land tot uitdrukking. Waterdunen is een icoon voor Zeeland en het bewijs dat Zeeland vandaag de dag anders met water omgaat. Waterdunen is een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Waterdunen combineert natuur, recreatie en getijdenwerking in een innovatieve kustversterking met veiligheid als randvoorwaarde.